Home Blog 30 graden en winter voor bijen en imker

30 graden en winter voor bijen en imker

door ImkerAuke
Einde bijenseizoen start bijenwinter

Terwijl half Nederland geniet van vakantie met 30+ graden in heel Europa, zelfs in Nederland, is het winter voor bijen en imker!

Het werk is gedaan. De zwermdrift is totaal verdwenen en de groei is uit de volken. Na het splitsen van de volken in mei hebben de meeste zich ontwikkeld tot grote volken van zo’n 40.000-50.000 bijen.

Hoewel de koningin nog wel wat eitjes legt is de groei eruit. Er worden minder bijen geboren dan dat er bijen een natuurlijk dood sterven. Dit proces gaat door tot het vroege voorjaar. In een gezond volke zijn er dan nog zo’n 15.000 over.  Dit is het moment waarop de koningin weer uitbundig eieren gaat leggen en het volk zich klaarstoomt voor een nieuw seizoen. Maar het blijft natuur! Vriest het flink? Is het voorjaar koud? Zijn de kasten niet optimaal? Dan kan het komende bijenjaar er weer totaal anders uitzien. Tof he!

Wat heel belangrijk is is deze periode is dat de bijen die nu wel geboren worden, zich ontwikkelen tot volwaardige winterbijen. Winterbijen ‘overleven’ de hele winter, zo’n 4 a 5 maanden. Zomerbijen worden maar 6 weken oud worden. Dit bizarre verschijnsel, waarbij ik op markten altijd vele verbaasde gezichten over krijg, is mogelijk door een afwijkend eiwit-vet lichaam.  Een winterbij kan hierdoor veel ouder worden en, nog veel bizarder in mijn ogen, gebruikt haar eigen eiwit-vet lichaam (bij een gebrek aan opgeslagen stuifmeel en geen verse aanvoer) zelfs om in het voorjaar de jonge larven te voeren. Ze offert zichzelf dus eigenlijk op voor de nieuwe generatie en is een levende voorraadkelder.

Spannend tijdens de winterperiode is vooral de varroadruk. Zit er nog te veel van deze parasiet in de volken, dan is het haast onvermijdelijk dat het volk zal afsterven en het voorjaar niet haalt. Hier zit de eeuwige strijd van mij als imker. Wil ik dat de varroa dood gaat en mijn volk het voorjaar haalt, dan moet ik bestrijden. Wil ik dat er natuurlijk selectie plaatsvindt (er zijn bijen die een gezonden parasiet/gastheer relatie kunnen opbouwen), dan moet ik niks doen met het onvermijdelijke gevolg dat zeker 80-90% van mijn volken het voorjaar niet haalt of zwaar verzwakt is.  En ja… dat heb ik aan den lijve ondervonden. Meer over hoe ik hier mee om ga en welke initiatieven imkercollectieven aan het opzetten zijn in een volgend artikel.

Dit is ook leuk!

Plaats reactie