Home Artikelen Bijen zijn de motor van ons ecosysteem

Bijen zijn de motor van ons ecosysteem

door ImkerAuke
Bijen zijn de motor van ons ecosysteem

In mijn ogen heeft geen enkel organisme zoveel impact op ons ecosysteem als een bij. Einstein zei al dat wanneer de bijen uitsterven, de mens niet veel later aan de beurt is. Of dit klopt is de vraag. Onderzoekers wereldwijd zijn het er niet over eens. Ook percentages plantensoorten die afhankelijk zijn van bijenbestuiving variëren in de literatuur.

Wel is duidelijk dat wanneer de bij uitsterft, de impact gigantisch is. In ieder geval een aanzienlijk deel van de planten zal zich niet (optimaal) kunnen voorplanten. Veel planten zijn voor hun voortplanting en eigen evolutie immers afhankelijk van volledige bestuiving. Veel vruchten en zaden zullen niet tot ontwikkeling komen en dus ook niet beschikbaar zijn voor menselijke consumptie. Producten zoals aardbeien, appels, peren, frambozen, kersen, bessen en amandelen zullen grotendeels uit onze supermarkten verdwijnen. Dit zijn helaas slechts voorbeelden van een lange lijst.

En dan heb ik het nog niet over planten die een veel grotere opbrengst geven na een goede bevruchting door bijen (naast vruchtzetting zonder bevruchting of bestuiving door de wind). Denk aan planten die indirect voorzien in menselijke behoefte waar het ontbreken van bijenbestuiving een grote impact heeft: Katoen (kleding), zonnebloemen en kokosnoten (belangrijke oliën en vetten), Alfalfa (grote leverancier van veevoer), etc. etc. Of denk aan de commerciële productie van zaden: voor allerlei groenten zoals sla, komkommer en wortel is voor de groei geen bijenbestuiving nodig, voor effectieve zaadproductie van deze groenten echter wel! Zonder zaad immers geen plant. Of natuurlijk de producten die rechtstreeks door honingbijen worden gemaakt en al honderden jaren worden gebruikt voor menselijke consumptie en hun geneeskrachtige werking: honing, stuifmeel (bijenbrood), bijenwas en propolis. Al met al een flinke waarschuwing!

Deze negatieve waarschuwing is echter niet mijn persoonlijke drijfveer om bijenvolken te houden en te onderhouden. Ik vind het gaaf om me steeds meer en meer te verdiepen in het effect van bijen op ons ecosysteem. Het laat me zien hoe vernuftig onze natuur in elkaar zit. Voordat ik bijen ging houden had ik geen idee van wat er allemaal gebeurt in de natuur waarin ik leef. Nu zie ik dat steeds meer en val ik van de ene verbazing in de andere. Door bijen steeds beter te begrijpen, begrijp ik beter hoe mensen, dieren, en insecten het beste in harmonie kunnen samenleven. Als het slecht gaat met bijenvolken in een bepaald gebied, dan is dat voor mij een indicator dat er iets in de natuur niet goed gaat. Vaak is de oorzaak te vinden in de interactie tussen mens, dier en insect. Ik vertel hier graag over en daarmee lever ik mijn bijdrage.

Dit is ook leuk!

Plaats reactie