Home Artikelen Bijenwas

Bijenwas

door ImkerAuke
Bijenwas blokken van de imker

Bijenwas wordt gemaakt door bijen om bijenraat van te maken. Bijenraat is de fundatie van het bijenvolk en wordt o.a. gebruikt om broed (eitjes en larfjes) groot te brengen en om honing en stuifmeel te verwerken en op te slaan. Ook gebruiken de bijen bijenraat om met elkaar te communiceren door middel van trillingen.

Bijen hebben ergens in hun 25 miljoen jaar evolutie ‘geleerd’ om bijenraat in een zeshoekige structuur te bouwen. Dit levert stevige raat op terwijl dankzij de zeshoekige structuur zo min mogelijk bijenwas gebruikt wordt voor de opslag van o.a. honing. Bijenwas is namelijk een kostbaar goedje voor bijen. Het wordt gemaakt van nectar die ook als brandstof gebruikt had kunnen worden. Naar schatting had voor 1 kilo bijenwas ook 4 tot 6 kilo honing geproduceerd kunnen worden: dit is ongeveer een derde van de benodigde wintervoorraad.

Tegenwoordig worden kaarsen vaak van stearine en paraffine gemaakt, maar in de middeleeuwen was bijenwas de belangrijkste grondstof. Mensen gebruiken bijenwas ook nu nog voor het maken van kaarsen. Kenners geven aan dat bijenwaskaarsen langer branden, beter zijn voor de luchtwegen, duurzamer zijn en negatieve ionen creëren die helpen tegen bacteriën, schimmels,  stof en virussen. Ook zouden ze beter helpen tegen vieze geurtjes.

Ook wordt bijenwas gebruikt om boenwas te maken of als poetsmiddel voor onbehandelde houten meubels of vloeren. In cosmetica is bijenwas steeds vaker (weer) een ingrediënt. Sommige zalven bevatten bijvoorbeeld een groot deel bijenwas, waardoor veel mensen met een ‘uitdagende huid’ geholpen zijn.

Dit is ook leuk!

Plaats reactie