Home Blog De bijen vervelen zich: bijenbaard

De bijen vervelen zich: bijenbaard

door ImkerAuke
verveelde bijen vormen bijenbaard

Veel van mijn bijenvolken staan bij particulieren die een mooi stukje grond hebben, niet zelf imker willen worden, maar wel graag willen genieten van de bedrijvigheid rondom bijenvolken.

Zodoende wordt ik vaak gebeld wanneer de bijen ‘afwijkend gedrag vertonen’. Hoewel ik het meedenken erg waardeer, is het nagenoeg altijd loos alarm. Als ik een turflijstje zou maken, dan staat “er hangen heel veel bijen buiten de kast aan de vliegplank” duidelijk op plek 1.

Er hangen heel veel bijen buiten de kast aan de vliegplank

Eigenaar van bijenweide

Dit gedrag is vaak te observeren op een mooie dag tussen de fruitbloei en de lindebloei. In deze periode is in de omgeving waar ik mijn bijen heb staan weinig te halen voor de bijen. Dit is meestal in de tweede helft van mei. De bijen worden geprikkeld door het lekkere weer, maar kunnen geen interessante nectarbronnen vinden. Daarom gaan ze vaak verveeld aan de vliegplank hangen. Er is dus niks aan de hand. Even geduld tot de eerste linden gaan bloeien.

Is er wat aan te doen? Uiteraard. Bomen en planten ‘aanbieden’  die juist in deze periode bloeien. Ideaal is de Robinia pseudoacacia (in de volksmond vaak onterecht acacia genoemd). Deze boom geeft bij voldoende temperatuur erg veel nectar. Wel is deze boom een exoot en daarom door sommigen bekritiseerd.

Verder zijn planten die meerdere malen of het hele jaar bloeien belangrijk. Vuilboom is zo’n plant (of boom) die daarom erg welkom is in bijvoorbeeld hagen.

 

 

Dit is ook leuk!

Plaats reactie