Home Artikelen Rauwe Honing

Rauwe Honing

door ImkerAuke
Workshops en educatie

Veruit het bekendste product dat bijen maken, is honing. Bijen maken honing met name van nectar, maar ook van honingdauw of sappen van rijp fruit. Door aan deze stoffen enzymen toe te voegen en door ze in te dampen (ventileren), ontstaat honing. Dit is belangrijk: nectar is vanwege het hoge vochtpercentage niet lang houdbaar en kan dus niet opgeslagen worden in bijenraat voor een lange koude winter. Afhankelijk van de dracht in de omgeving (welke nectar uit welke bloemen) varieert honing qua samenstelling.

De meeste honing bevat ongeveer 80% suikers, 17% water en 3% enzymen, vitaminen, mineralen en vezels. Suikers en water heeft de Westerse mens over het algemeen geen tekort aan. Het is de laatste 3% die honing zo bijzonder maakt! Het bevat essentiële vitamines, enzymen, antioxidanten, spoorelementen en mineralen. Ook heeft honing een antibacteriële werking.  En dat allemaal puur uit natuurlijke grondstoffen!

Om de belangrijkste stoffen te behouden is het belangrijk om honing te eten die niet verhit en/of gefilterd is. De belangrijke stoffen worden daardoor namelijk (deels) kapot gemaakt of afgevangen. Koop dus altijd rauwe honing die rechtstreeks uit de bijenraat in de pot gestopt is! Wees dus kritisch over of je honing in een reguliere supermarkt koopt of niet.

ImkerAuke verkoopt onderstaande rauwe honingsoorten uit eigen imkerijr. Deze honing is op geen enkele wijze is gefilterd of verhit:

Dit is ook leuk!

Plaats reactie