Home Artikelen Stuifmeel

Stuifmeel

door ImkerAuke
Stuifmeel aan poot honing bij

Stuifmeel wordt door bijen verzameld van de meeldraden van verschillende bloemen. Tijdens het verzamelen van stuifmeel (en ook nectar) worden kleine hoeveelheden stuifmeel van verschillende meeldraden naar stempels vervoerd. Voor vele planten is deze manier van bestuiven de enige manier om zichzelf voort te planten. In deze gevallen zijn bijen onmisbaar. Bijen worden daarom ook wel de motor van ons ecosysteem genoemd.

Voor bijen is dit energie rovende klusje echter niet de reden om stuifmeel te verzamelen. Stuifmeel bevat voor bijen namelijk de belangrijkste bron van essentiële eiwitten, vetten en vitaminen. Deze belangrijke bouwstoffen zijn noodzakelijk voor een goede ontwikkeling van larven. Vanaf het moment dat een eitje ‘uitloopt’ worden deze (plantaardige) eiwitten, vetten en vitaminen) dan ook naar hartelust geconsumeerd.

Er is de laatste jaren veel discussie geweest over het effect van monoculturen. Daar waar weilanden en akkers vroeger een gevarieerd aanbod lieten zien aan drachtplanten (planten die stuifmeel of nectar bieden) wordt in sommige delen van Nederland het landschap door intensieve landbouw steeds eenzijdiger. Voor honingbijen is een gevarieerd aanbod aan stuifmeel belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van het totale volk. Een voorbeeld hiervan is het stuifmeel van de paardenbloem. In dit stuifmeel ontbreekt het essentiële eiwit Arginine. Dit eiwit is noodzakelijk voor de productie van bijenwas.

Hoewel dit voorbeeld erg duidelijk is, is het lastig om het effect van een al dan niet gevarieerd aanbod aan stuifmeel belangrijk is lastig te meten / aan te tonen. Voor mij zijn mijn eigen ervaring en gesprekken met andere imkers genoeg bewijs: Bijen die in (rand)stedelijk gebied staan laten, in tegenstelling tot bijen die in de polder staan, in het voorjaar een veel sterkere groei zien. Daar waar deze bijen 4 a 5 ramen broed (bijen + larven) hebben, komen de bijen in de polder soms niet verder dan 1 a 2 ramen. Dit is verontrustend. Deze verstoring van de natuur heeft immers niet alleen op bijen effect, maar op ons hele ecosysteem. Imkers hebben in mijn ogen dan ook de taak om dit verhaal telkens weer op nieuw te vertellen.

Wat mij ook interesseert is de toepassing van stuifmeel door de mens. Veel mensen doen ‘s ochtends een lepel stuifmeel door de yoghurt. Dit met de gedachte dat hierdoor essentiële stoffen door het lichaam opgelost worden. Of dit ook echt zo is, is de vraag. De literatuur hierover is tegenstrijdig. Wel is bekend dat bijen(larven) stuifmeel niet rechtstreeks kunnen verteren. Bijen maken van stuifmeel namelijk eerst bijenbrood door bepaalde goede bacteriën en honing toe te voegen. Door de vergisting die hierdoor ontstaat, wordt het stuifmeel makkelijker verteerbaar en is het langer houdbaar. Een onbeantwoorde vraag is dus of mensen stuifmeel goed kunnen verteren. Interessant is in ieder geval dat bijenbrood door veel minder mensen wordt gegeten, terwijl het mogelijk makkelijker verteerbaar is door de mens.

Dit is ook leuk!

Plaats reactie